O FESTIVALU

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", smotru pozorišnih predstava u Republici Srbiji južno od Beograda osnovali su 1965. godine predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta: Zaječar, Kragujevac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština. Nešto kasnije im se pridružio Kruševac, 1997. godine Vranje i Kraljevo, a od 2009. godine i Lazarevac. Smotra ili festival najboljih predstava profesionalnih pozorišta u Srbiji održava se u maju mesecu, svake godine u drugom gradu, a organizuje ga tamošnje pozorište.

O izvedenim predstavama se raspravlja na Okruglom stolu kritike, pa i on dodeljuje, glasanjem kritičara i učesnika okruglog stola, nagradu za najbolju predstavu. Prvi Susreti profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", održani su u Zaječaru 1965, a ove godine domaćin Festivala je prvi put grad Lazarevac i Prvo prigradsko pozorište - Puls teatar.

 

Na Susretima se dodeljuju sledeće nagrade:

 

1. najbolja dramska predstava u celini - 1 nagrada

2. najbolja režija - 1 nagrada

3. najbolja scenografija - 1 nagrada

4. najbolji kostimi - 1 nagrada

5. najbolja originalna muzika - 1 nagrada

6. glumačke nagrade - 4 ravnopravne             

7. nagrada mladom glumcu (do 25 godina) - 1 nagrada

8. specijalna nagrada ( za tekst, dramatizaciju, jezik,scenski pokret, i sl ukoliko žiri donese takvu odluku) - 1 nagrada

9. nagrada okruglog stola kritike (diploma) - 1 nagrada