Reč direktora

  PRVIH DESET GODINA
   
gv3

U godini 2019, Prvo prigradsko pozorište Lazarevac – Puls teatar obeležava 10 godina postojanja. Naravno, pozorišni stvaraoci ove gradske opštine rade mnogo duže i mnogo više, ali sam čin osnivanja ustanove (13.februar) 2009. godine, jeste trenutak kada na teritoriji grada Beograda, svoj život započinje još jedan teatar i to jedini teatar u Srbiji kome je osnivač gradska opština. Svi ostali teatri za osnivača imaju gradove. Za proteklih 10 godina, ovaj teatar, kvalitetom svojih programa zadobio je simpatije i priznanja mnogo šire od teritorije Beograda i opštine Lazarevac od strane publike i stručne javnosti.
Za 10 godina rada ovog teatra, realizovane su 63 premijere i skoro sve su još uvek na repertoaru. Predstave su izvođene na skoro svim relevantnim festivalima u Srbiji, ali i u regionu. Igrane su u Skoplju, u Korči (Albanija), Staroj Zagori (Bugarska), Sarajevu, Tuzli, Frankfurtu... Pozorište je dobitnik 27 strukovnih nagrada i priznanja, dobitnik je i Vidovdanske nagrade GO Lazarevac, kao i priznanja Srpske pravoslavne crkve, Eparhije Šumadijske i Crkvene opštine Lazarevac za nesebičnu pomoć u uređenju Hrama svetog Velikomučenika Dimitrija. U godini 2018, pozorište je ovenčano sa 6 nagrada od kojih su pet međunarodnih (najbolja glumica festivala i nabolja predstava festivala za predstavu Post kvartet), kao i nagrade na međunarodnom festivalu za decu „Pozorište Zvezdarište„ (najbolja glumica, najbolja režija i najbolja predstava festivala, za predstavu Alisa). Pozorište je realizovalo i brojne predstave u koprodukciji sa drugim pozorištima i ustanovama kulture: UK Vuk, Bitef teatar, Np Užice, NP Leskovac, NP Niš, Regionalno pozorište Novi Pazar i Knjaževsko srpski teatar Kragujevac, kao i Dom omladine (Beograd), a bilo je i domaćin pozorišnoj predstavi „Galeb„ iz Tokija, što je više nego presedan za pozorišnu publiku Lazarevca. Takođe, zbog specifičnosti predstave „Alisa“, Bitef je publiku doveo u Lazarevac, kako samo izvođenje predstave ne bi izgubilo od autentičnosti, što je svojevrsno priznanje rada ovog teatra. Zahvaljujući ovom pozorištu, Lazarevčani su po prvi put gledali pozorišne predstave profesionalnih teatara van Beograda iz Niša, Leskovca, Vranja, Prištine, Novog Pazara, Šapca, Kragujevca, Kraljeva, Užica, Kruševca, Pirota, Zaječara, Kikinde, ali i Srpskog državnog teatra iz Temišvara, Srpskog pozorišta iz Mađarske, zatim NP Sterija iz Vršca i drugih pozorišta i time pokazali da je oblast kulture više od populizma i programa iz velike predstonice, već da često umetnost stvarana u unutrašnjosti nadvisi prestonicu, što je svojevrsna pobeda nad populizmom. Organizacija 49. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", kao i učešće na Sterijinom pozorju u zvaničnoj selekciji sa predstavom "Sunce tuđeg neba", obeležili su 2013.  godinu kao jednu od uspešnijih.
Prvo prigradsko pozorište - Puls teatar je mali teatar, ali realizuje velike, važne i značajne projekte, uključujući i kontinuirani angažman lica sa invaliditetom i predstavnike nacionalnih manjina, a pre svega poštujući rodnu ravnopravnost.
Lazarevac je 50 km udaljen od Beograda, međutim, često je velika razlika između samog centra grada i obodnih opština, ali kako je Jovan Ćirilov, pišući kritiku za našu pozorišnu predstavu „Telo„ rekao: „Nekada su se iskoraci u novo i nepoznato dešavali uglavnom u gradu i to pretežno u centru. Avangarda i eksperiment se očigledno sele van centra Beograda“.

I konačno, naš moto je ostao isti, a glasi: "OSETITE PULS VAŠEG GRADA, VREME JE ZA TEATAR!"

Direktor, Ivana Nedeljković