Revija dečijih dramskih grupa

 

MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA ZA DECU

PDF icon small 231x300 Konkurs 31. Festivala             

PDF icon small 231x300Prijava za dramske grupe     

 E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ovaj festivalski program počeo je da se odvija 1995. godine, a u njemu učestvuju učenici dramskih sekcija osnovnih škola, Centara za kulturu i biblioteka iz zemlje i regiona. Nagrade se dodeljuju za najbolju predstavu u celini, kao i za najbolje glavne uloge kao i sporedne, zatim za režiju, tekst, kostim, scenografiju i muziku. Organizator je shvatio da deca odlično glume i, stoga, je reviju uvrstio u stalni program, a pre toga su dramski program relizovala profesionalna pozorišta za decu) prednjačilo je pozorištance PUŽ i Branko Kockica. Poseban utisak je ostavila predstava „Dva gusara iz Bara“ (Dragipa Simović i Rajko Joličić) koji su „gusarili“ Kolubarom više puta.
Od 2001. godine selekciju pristiglih prijava kao i organizaciju programa preuzela je glumica Ivana Nedeljković, sadšnji direktor lazarevačkog pozorišta.
Program je veoma omiljen i uvek dobro posećen. Predstave se održavaju u velikoj sali Centra za kulturu, ali i u prostorijama gradskih i prigradskih škola.
U okviru ovog programa su rađene i promocije knjiga (Radoslav Lazić) i radionice sa mentorima za dečje dramske radove (Spasoje Ž. Milovanović).
Poklon predstavom za prvake počinje svaki festival, a PULS teatar svake godine igra za goste festivala.
Neophodno je istaći da su svoje prve nagrade dobili na Festivalu, a danas su poznati glumci Bojana Knežević iz Crne Gore, Jelena Gavrilović i Uroš Jovčić iz Lazarevca.

Oni su osvajali nagrade:

1996. godine – najbolja predstava „Uspavana lepotica“, OŠ „Dule Karaklajić“, Lazarevac, a najbolji glumci su Ana Sovilj iz Zemuna i Rade Lončina iz Šidskih Banovaca.

1997. godine – najbolja predstava „Uplakana Katarina“, OŠ „ Vojislav Voka Savić“, Lazarevac, a najbolji glumci su Bojana Kneževič iz Kotora, Nenad Marković i Marko Janković iz Lazarevca.

1998. godine – najbolje predstave su „Gladna lisica“, PU „Dragoljub Udicki“, Kikinda i „Cecilija“, OŠ „Dule Karaklajića“ , Lazarevac, a najbolji glumci su Aleksandra Ugrinić i Bojan Konjević iz Kotora.

1999. godine – najbolje predstave su „Ne govori, pevaj“, vrtić „Kolibri“, Kikinda i „Mi bi hteli kad bi smeli“, vrtić „Miki“, Kikinda. Najbolji glumci su Jelena Pajin i Milan Pjević iz Kikinde i Marko Zlatanović iz Smedereva.

2000. godine – najbolja predstava je „Plavi sokak“, Muzička i baletska škola, Pančevo, a najbolji glumci su Sofija Pavlović iz Čajetine i Uroš Jovčić iz Lazarevca. Najsmešnija predstava je „Pardon, bon-ton“, Dramski studio „Bistričak“ iz Čajetine.

2001. godine – najbolje predstave su „Rastibuđolizovane klebezable“, OŠ „Vuk Karadžić“, Stepojevac i „Vrtići su maskenbal“, vrtić „Poletarac“, Kikinda, a bilo je čak devet glumačkih nagrada.
2002. godine – najbolje predstave su „Hari Poter među nama“, dečje odeljenje Biblioteke „Gligorije Vozarević“, Sremska Mitrovica i „Kraljevski festival“, Dramska grupa „Miroslav Antić“, Mokrin. Najbolji glumci su Doroteja Tea Gajić iz Stepojevca i Petar Nikolić iz Mačvanske Mitrovice.

2003. godine – najbolja predstava je „Basnoslovni omnibus“, Lutkarsko pozorište „Cvrčak“, Ugljevik. Najbolji glumci su Jelena Radojčić iz Rudovaca i Marko Paunović iz Lazarevca.

2004. godine – najbolja predstava je „Garavi sokak“, Dečja pozorišna radionica Doma omladine, Kragujevac. Glumačke nagrade dobile su tri devojčice i tri dečaka.

2005. godine – najbolja predstava je „Gde je Višnja“, OŠ „Momčilo Živojinović“, Mladenovac. Najbolji glumci su Marta Bjelica iz Budve i Filip Petrović iz Kruševca.

2006. godine – najbolje predstave su „Crvenkapa“, Muzička škola „Kornelije Stanković“, Prokuplje, „Maj nejm iz Dragutin“, OŠ „Momčilo Živojinović“, Mladenovac i „Oranje Marka Kraljevića“, vrtić „Leptirić“, Lajkovac. Najbolji glumci su Mirjana Ratković i Branislav Srećković iz Mladenovca.

2007. godine – najbolja predstava je „Kuckava bajka“, Dramski studio „Pozorišna bajka“, Valjevo, a specijalnu nagradu je dobila predstava „Čiko, pozdravi nekog“, OŠ „Đura Jakšić“, Kovin. Najbolji glumci su Milena Arsić iz Kragujevca i Aleksandar Savić iz Valjeva.

2008. godine – najbolje predstave su „Mala princeza“, Dom omladine, Kragujevac i „Kad bi kulise pričale“, Dom kulture Crvenka. Najbolji glumački ansambl bio je iz Crvenke, a najbolji glumci su Adrijana Nađ iz Ruskog Krstura i Đorđe Đorić iz Kruševca.

2009. godine – najbolja predstava „Leptirić“, Centar za umetnost i kulturu iz Egera u Mađarskoj. Najbolji glumci su Vivien Kerek i Tibor Sabo iz Egera.

2010. godine – najbolja predstava je „Princeza fina i još poneki“, KUD „Abrašević“ iz Kraljeva, a najbolji glumci Marija Bunardžić iz Kraljeva i Aleksandar Jovanović iz Kragujevca. Nagradu za glumačku bravuru osvojila je Irina Stanimirović iz Beograda (Teatar 13).

2011. godine – najbolja predstava je „Garavi sokak“, Centar za kulturu Valjevo. Najbolji glumci su Isidora Bjelić iz Valjeva i Miloš Surlić iz Lazarevca.

2012. godine – najbolja predstava je „Rasprodaja snova“, Narodna biblioteka „Detko Petrov“, Dimitrovgrad. Najbolji glumci su Irina Stanimirović iz Beograda i Vladimir Rokvić iz Mokrina.

2013. godine – nema podataka

2014. godine – najbolja predstava je „Julija i Romeo“, teatar „Gartel“ iz Sremske Mitrovice, a najbolji glumci su Dejana Rašević iz Višegrada i Matija Bulatović iz Kolašina.

2015. godine – najbolja predstava je „Ko je smestio vuku?“, KUD „Abrašević“, Kraljevo, a najbolji glumci su Iva Radujević iz Kraljeva i Matija Bulatović iz Kolašina.
2016. godine – najbolja predstava je „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“ Omladinskog pozorišta „Dadov“ iz Beograda, a najbolji glumci su Radmila Škuletić iz Bara i Veljko Knežević iz Beograda.

2017. godine – najbolja predstava je „Sumnjivo lice“ Škole glume i muzike „Kroker“ iz Zemuna, a najbolji glumci su Isidora Mutić iz Laktaša i Mihailo Lazić iz Zemuna.

2018. godine - najbolja predstava je "Zvezdano dete" UKC Smederevska Palanka, OJ Pozorište, a najbolji glumci su Tadija Popović iz Kovina i Milica Tošić iz Smederevske Palanke.