Novosti

Strana 1 (2019.)

 REPERTOAR ZA MAJ 2019.

repertoar maj 2019jpg

 ↑ Objavljeno 30 Apr 2019

 

"ŽIVI SU, NIJE SMEŠNO" NA NUŠIĆEVIM DANIMA

DSC 0717

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru festivalskog programa na 36. Nušićevim danima izvedena je predstava "ŽIVI SU, NIJE SMEŠNO", Milice Piletić i Jovana Grujića, u režiji Jovana Grujića.
Po oceni publike, za glumca večeri proglašena je Jelena Cvijetić za ulogu Živke Popović.

↑ Objavljeno 21 Apr 2019

 

PREDLOG SELEKCIJE ZA 55. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA SRBIJE „JOAKIM VUJIĆ“

Pozorište izvan granica

U državi u kojoj je toliko dugo na snazi zakon o nezapošljavanju, nepristojno mali budžeti i ostali zakoni koji otežavaju rad pozorištima, ozbiljnije produkcije i ambicioznije repertoarsko promišljanje zahtevaju gotovo žonglerske sposobnosti pozorišnih uprava. U ovakvim okolnostima broj od 24 prijavljenih predstava za festival, smatram ozbiljnim produkcijskim podvigom naših pozorišnih kuća i posebno im izražavam zahvalnost zbog činjenice da je čak 17 predstava, rađeno po tekstovima domaćih dramskih autora i autorki. Od praizvedbe
komada “Negri” Joakima Vujića, preko drama B.M.Mihiza, Lj.Simovića, D.Kovačevića, komada afirmisanih i nagradjivanih: U. Šajtinca, Tanje Šljivar, Milice Piletić, Ž. Hubača; do onih koji su se poslednjih sezona izborili za svoju vidljivost: Tijana Grumić, Goran Milenković, Ognjen Obradović, Sanja Savić, Iva Brdar i dr.
Primetna je, i razumljiva želja pozorišta sa brojnijim glumačkim ansamblima, da rade produkcijski zahtevnije predstave u kojima bi najveći deo glumaca bio angažovan. Atraktivne “ansambl predstave” su nešto što svakako očekuje i deo naše publike, pozorišna javnosti, ali i osnivači, odnosno oni koji odredjuju budžet pozorištima. Na žalost, upravo u takvim predstavama je najvidljivija nebriga gradova i države, koju sam spomenula na početku. Šta je potrebno za jednu dobru, značajnu “ansambl predstavu”?
Da li je dovoljno dovesti iskusnog reditelja/rediteljku? Možda vrhunska autorska ekipa? Dobar budžet? Vrsni glumci i glumice? Sve ovo imamo. Ono što nam nedostaje su brižljivo odnegovani, disciplinovani, uigrani ansambli u našim pozorištima. Da li će u nekoj budućoj strategiji ili zakonu o pozorištu jedan od zadataka biti i uspostavljanje jakih pozorišnih ansambala? Sumnjam.

Primećujem da su posle nekoliko sezona posvećenih obeležavanjima raznih jubileja i važnih istorijskih datuma, mnoga pozorišta odlučila da ovog puta pruže šansu mladim pozorišnim stvaraocima; takođe da po prvi put pozovu neke već afirmisane reditelje i rediteljke; da svesno ulaze u rizike sa dramama koje se opiru jednostavnom scenskom uobličenju ali i da kroz svoje predstave namerno problematizuju društveno-političke odnose našeg svakodnevnog života. Sve ove napore smatram pozorišno značajnim i potrebnim i važnijim od samog rezultata. U zaključku svoje knjige “Poetika moderne drame”, francuski pozorišni teoretičar, reditelj i dramski pisac, Žan Pjer Sarazak kaže: “Ako je moderna i savremena drama uistinu “otvorena forma”, treba tu otvorenost shvatiti u njenom krajnjem značenju forme koja prelazi svoje granice, koja se razvija izvan svojih granica.”
Da li priče o ugroženosti dramskog teatra postdramskim, klasičnog pozorišta angažovanim ili „pamfletskim”; kao i naši pokušaji da se predstave stalno premeravaju i takmiče, da prebrojavamo nagrade i učešća na festivalima, da sve predstave svrstavamo i razvrstavamo... nisu ništa drugo do granice kojima gušimo svaki mogući iskorak pozorišta, kojim bi se mogao razviti u nešto novo, neočekivano, neznano?
Ja sam napravila svoj izbor od osam predstava. Sedam u konkurenciji za tako željene nagrade i jednu u čast nagrađenih. Dakle selektorski posao je, reklo bi se, obavljen, ali sam rešila i da izađem izvan granice očekivanog, potrebnog, propisanog, neophodnog. Da li su predstave koje sam izabrala bolje od onih koje nisam? Nisu. Da li su predstave koje sam izabrala značajnije od onih drugih? Nisu. Da li su predstave koje sam izabrala
kvalitetnije, atraktivnije, provokativnije, uzbudljivije od ostalih? Ako kažem da jesu, hoćete li mi verovati? Pobogu zašto? Moj izbor je krajnje ličan, do bola ličan, motivisan potrebom da se pronadje pozorište izvan granice. Da li su baš ove predstave prave za taj iskorak? Ko to zna...

SELEKCIJA:
1. “Banović Strahinja”- Borislav Mihajlović Mihiz; adaptacija i režija Nebojša Bradić / Narodno pozorište iz Prištine sa sedištem u Gračanici u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem./
2. “Animals”- Uglješa Šajtinc; režija Snežana Trišić /Kruševačko pozorište/
3. “Negri ili ljubav ko sočoloveko svojim”, Joakim Vujić; režija Anđelka Nikolić /Knjaževsko-srpski teatar/
4. “Ali grad me je štitio”- Tanja Šljivar; režija Bojan Đorđev /Narodno pozorište Užice/
5. “Triptih o radnicima”- Sara Radojković, Strahinja Madžarević, Tijana Grumić; režija Jug Đorđević /Gradsko pozorište Čačak/
6. “Naši preci, jedite sa nama” - Goran Milenković; režija Stevan Bodroža /Puls teatar-Lazarevac u koprodukciji sa NP “Sterija”- Vršac/
7. “Sumnja”- Džon Patrik Šenli (J. P. Shanley); režija Jug Đorđević/Kraljevačko pozorište/
predstava u čast nagrađenih:
8. “Pretposlednja panda ili statika”- Dino Pešut, adaptacija Marija Ratković; režija Maksim Milošević /Šabačko pozorište/

Branisla Ilić, dramska spisateljica i dramaturškinja

4.4.2019. Kraljevo


↑ Objavljeno 05 Apr 2019

 

REPERTOAR ZA APRIL 2019.

repertoar april 2019jpg

↑ Objavljeno 02 Apr 2019

 

REPERTOAR ZA MART 2019.

Mart 2019

↑ Objavljeno 28 Feb 2019

 

SRPSKO POZORIŠTE IZ MAĐARSKE, 4. MARTA GOSTUJE SA PREDSTAVOM "AVALA EXPRESS"

 MG 3292

Predstavu i turneju po Srbiji pomaže Ured Premijera Mađarske, Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske i Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske.

Avala express - ljubavna priča jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala ekspres. To je elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje.

Petar Milošević o predstavi: „ Prošlo je dvadeset godina od premijere ove predstave. Kako bi rekli,  prošlo je dva puta X (XX - iks). U predstavi se pojavljuju dve važne reči sa slovom „X”. Jedna je „express”. Avala ekspres, beogradski voz, koji je 1990. godine bio jedina veza između ratom rascepljene Jugoslavije i ostalog dela sveta. U vreme dolaska Avale express na stanicu Keleti, peron je bio prepun ljudi, koji su čekali svoje rođake, prijatelje, ljubavi. Tako se 1996. godine sam od sebe rodio naslov i samo je trebalo složiti pesme u neki odgovarajući red: stanica, miris mašinskog ulja, čekaonica… Voz stiže u grad koji se zove Budimpešta. Gde ćemo stanovati, možda u nekom jeftinom radničkom hotelu? Ma ne, radije u domu Srpske škole. "Tamo ćemo bar moći da ispričamo koliko nas više nema i koliko nas je ostalo da bude uništeno”, priča jedan mladić, koji trčkara po peronu Keletija, držeći u rukama maturski tablo, ne bi li sa slika prepoznao stare drugove i drugarice.

Druga reč sa slovom „X” je „Kex”. Tamaš Čeh je imao svoj prvi nastup sa  legendarnom grupom Keks. U to vreme je pevač ove grupe, Janos Bakša Šoš, bio veoma popularan. Senzacionalno je bilo to, što je 1970. godine baš on bio gost na pantljikama u sali za fizičko u Srpskohrvatskoj gimnaziji na Trgu Ruža (uz posredsvo Zorana Stevanovića i danas veoma popularnog pevača u Mađarskoj) i svirao je na gitari koju je poklonio Tamašu Čehu pre nego što je emigrirao iz Mađarske.

Posle završenog fakulteta, 1976. godine, vratio sam se na Trg Ruža u ulozi profesora. U to vreme ceo život mi se vrteo oko Tamaša Čeha, slušao sam sa kasetofona njegove pesme i tekstove i ponekad sam ih puštao đacima.  Oni su nekoliko pesama preveli na srpski i na hrvatski, (škola je u to vreme još uvek bila zajednička), što je bila odlična vežba za učenje jezika. Sećam se pesme pod nazivom Budapest, koju su uz muziku, u horu, pevali đaci 1.a razreda.

Da bi raspoloženje bilo u srpskom duhu, dobio sam dozvolu od tekstopisca, Geze Beremenjija, da izmenim pojedina geografska imena i imena likova.

Na jednom mestu oglašava se i jedna stara sentandrejska pesma, na arhaičnom slavenoserbskom jeziku. Ovom pesmom se uokviruje cela priča." – kaze Petar Milosevic.

Prvi koncert je bio 1996. godine, gde  su se na srpskom jeziku pevale pesme Tamasa Čeha i  Geze Beremenjija, koje je Petar Milošević preveo i adaptirao u muzičku priču sa svojim početkom i krajem.

Koncert je obnovljen ove godine da bi se obeležila dvadesetogodišnjca od prvog izvođenja.

Celokupna projekcija je rađena uz saradnju Srpskog pozorišta u Mađarskoj i porodice Tamaša Čeha.

Petar Milošević, pesnik. pisac, istoričar književnosti i profesor na Slavističkoj katedri budimpeštanskog Univerziteta Lorand Etveš, rođen je u Kalazu, u srpskoj porodici. Jedan je od vodećih autoriteta sveukupne srpske zagranične literature. Pored sedam beletrističkih i desetak književno-teorijskih dela i antologija, napisao je i četiri scenska komada, kao i veliki broj studija i kritika. Posebno upečatljiv doprinos Milošević već decenijama daje u časopisnoj produkciji mađarskih Srba. Najpopularnija dela: London, Pomaz, Mi že Sentandrejci, Bitka za Sulejmanovac, Tinja Kalaz, Čudo u Tekelijanumu, Vujičić blues. Nesumnjivo,  reč je o vrlo retkom stvaraocu, ne samo u okviru književnosti Srba u Mađarskoj, nego u savremenoj srpskoj književnosti uopšte. Dobio je međunarodnu nagradu "Branko Radičevič" za ukupan književni opus.

Čeh Tamaš, poznati mađarski kant autor i glumac, dobitnik je Košutove nagrade i nagrade Ferenc List, dve najprestižnije nagrade, koje se dodeljuju umetnicima u Mađarskoj. Pored brojnih muzičkih ostvarenja, bio je i član nekoiko poznatih mađarskih pozorišta. Preminuo je 2009. godine.

Beremenji Geza, mađarski pisac, dramski pisac i filmski redžiser, takođe dobitnik Košutove nagrade, od 2012. direktor je pozorišta Talija. Od 1970. godine on i Tamaš Čeh bili su nerazdvojni u svom stvaralaštvu.

Srpsko pozorište u Mađarskoj je svoju dvadesetogodišnjicu postojanja obeležilo 2013. godine, iste godine kada se obeležavalo i 200 godina od kako je upravo u Budimpešti izvedena prva srpska pozorišna predstava, komad "Kreštalica", Joakima Vujića, stvaraoca srpskog teatra. Pod rukovodstvom dramskog umetnika Milana Rusa, bez prestanka nastavlja duhovnost i rad Joakima Vujića, sa istim ciljem i entuzijazmom. Srpsko pozorište u Mađarskoj na visokom, profesionalnom nivou izvodi predstave na srpskom, a takođe i na mađarskom jeziku.

  MG 2989 MG 3009 MG 3037

↑ Objavljeno 25 Feb 2019

 

REPERTOAR PRVOG PRIGRADSKOG POZORIŠTA - PULS TEATRA ZA FEBRUAR 2019.

Repertoar februar 2019

↑ Objavljeno 04 Feb 2019

Strana 2 (2018.)

OTKAZUJE SE PREDSTAVA "DOM BERNARDE ALBE"

Predstava "DOM BERNARDE ALBE" koja je trebalo da bude izvedena 29. i 30. oktobra u 20.00, otkazuje se zbog bolesti glumice.
U ponedeljak 29. oktobra u 20.00 biće odigrana predstava "VRAPČIĆ" po tekstu Nataše Ilić, a u režiji Miloša Jagodića.
Hvala na razumevanju!

↑ Objavljeno 22 Okt 2018


ODLUKA ŽIRIJA REVIJE DEČJIH DRAMSKIH GRUPA
NA 30. MEĐUNARODNOM FESTIVALU HUMORA ZA DECU

Žiri Revije dečjih dramskih grupa, u sastavu: Boris Todorović, reditelj – predsednik žirija, Maja Jovanović, glumica – član žirija i Sonja Kotorčević, kostimograf – član žirija, dana 18.09.2018.godine, doneo je sledeću odluku, i dodeljuju sledeće nagrade:

-    Nagrada festivala za najbolji tekst u predstavi – „Trampa ili dan kad sam trampio tatu za dve zlatne ribice„ Milici Piletić
-    Nagrada festivala za najbolju scenografiju u predstavi – „Zvezdano dete“ Jasmini Dimitrijević
-    Nagrada festivala za najbolju režiju predstave - „Trampa ili dan kad sam trampio tatu za dve zlatne ribice„ Jovanu Grujiću
-    Nagrada festivala za najbolju muziku u predstavi – „Zvezdano dete“ Vukašinu Rakiću
-    Nagrada festivala za najbolji kostim u predstavi – „Zvezdano dete„ Jasmini Dimitrijević i Biljani Petrović
-    Nagrada festivala za najbolju mušku ulogu – Tadiji Popoviću za ulogu naratora u predstavi „Trampa ili dan kad sam trampio tatu za dve zlatne ribice„
-    Nagrada festivala za najbolju žensku ulogu – Milici Tošić za ulogu Zvezdane u predstavi „Zvezdano dete“
-    Nagrada festivala za najbolju predstavu u celini – „Zvezdano dete“
-    Nagrada festivala za najbolju sporednu mušku ulogu – Filipu Antonijeviću za ulogu prosjaka – kralja, u predstavi „Zvezdano dete“
-    Nagrada festivala za najbolju sporednu žensku ulogu – Bojani Kirković, za ulogu Vašti sink, u predstavi Trampa ili dan kad sam trampio tatu za dve zlatne ribice„

↑ Objavljeno 18 Sep 2018


PROMOCIJA ROMANA "ČETIRI LUDILA"

 etiri ludila

Promocija romana "Četiri ludila", Miloša Latinovića
Utorak, 24. april u 19.00, Biblioteka "Dimitrije Tucović", Lazarevac

Ovo je priča o umetničkim ozarenjima, ali i životnim usudima. Umetnost je velika pozornica na kojoj se kreću junaci koji uloge ne biraju, nego ih dobijaju. Izgubljeni u sopstvenim postojanjima, oni dopuštaju snovima da ih vode verujući da jedino tako mogu otkriti sopstveni identitet.
Priređujući Šekspirovog Kralja Lira na sceni Dvorskog nacionalnog teatra u Minhenu, glavni junak ove priče, Joca Savić – srpski umetnik nepravedno zanemaren na našim prostorima – podseća nas na sveprožimajuću prirodu umetnosti i njenu suštinu koja leži u neiscrpnoj raznolikosti tumačenja iste priče. Paradoksalan spoj stvarnosti i umetnosti odgovara spoju ljudske ništavnosti i neograničene ljudske mogućnosti. Upravo u tom paradoksalnom spoju počiva kosmička dimenzija ljudskog postojanja.

↑ Objavljeno 23 Apr 2018


JAVNI KONKURS ZA IMENOVANJE DIREKTORA USTANOVE KULTURE "PRVO PRIGRADSKO POZORIŠTE LAZAREVAC"

Na   osnovu   člana   35.-36   Zakona   o   kulturi   („Sl.   glasnik   RS“,   br.72/2009,
13/2016 i 30/2016 – ispr.), člana 29. Statuta Ustanove kulture „Prvo prigradsko
pozorište   Lazarevac“   Lazarevac   br.1/2009   od   07.10.2009.   godine,   06/2013   od
15.07.2013.   godine   i   14/2017   od   07.11.2017.   godine   i   Odluke   Upravnog   odbora
Ustanove kulture „Prvo prigradsko pozorište Lazarevac“ Lazarevac broj 4/2018
od   22.01.2018.   godine,   Upravni   odbor   Ustanove   kulture   „Prvo   prigradsko
pozorište Lazarevac“ Lazarevac  r a s p i s u j e

 JAVNI KONKURS
za imenovanje direktora Ustanove kulture „Prvo prigradsko pozorište Lazarevac“, Lazarevac
                                   
I Podaci o Ustanovi:
Naziv   Ustanove   je   -   Ustanova   kulture   „Prvo   prigradsko   pozorište Lazarevac“, Lazarevac
Skraćeni naziv Ustanove je - „Puls teatar“ Lazarevac.
Sedište Ustanove je u Lazarevcu, ul. Hilandarska br. 2.
Matični broj Ustanove  je: 17757334, a PIB: 106355803.
Osnovna delatnost ustanove je: 90.01 – izvođačka umetnost
II Javni konkurs se sprovodi za radno mesto:
Direktor   Ustanove   kulture   „Prvo   prigradsko   pozorište   Lazarevac“, Lazarevac
Direktor se imenuje na period od četiri godine.
III Mesto rada:
Lazarevac, ul. Hilandarska   br. 2.
IV Uslovi za imenovanje direktora:
Kandidat za direktora mora da ispunjava sledeće uslove:
1.da ima stečeno visoko obrazovanje;
2.da ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci;
3.da je državljanin Republike Srbije;
4.da je punoletan i poslovno sposoban;
5.da se protiv kandidata ne vodi istraga i da protiv njega nije podignuta
optužnica za krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti, kao i da nije
osuđivan   za   krivična   dela   koja   ga   čine   nedostojnim   za   obavljanje   dužnosti direktora Pozorišta;
6. da   mu   nisu   izrečene   mere   bezbednosti   u   skladu   sa   zakonom   kojim   se uređuju krivična dela, i to:
(1) obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi;
(2) obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi;
(3) obavezno lečenje narkomana;
(4) obavezno lečenje alkoholičara;
(5) zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.
V Prijava na javni konkurs i dokazi koji se prilažu uz prijavu
Prijava na javni konkurs sadrži: ime i prezime kandidata, datum i mesto
rođenja, adresu stanovanja, broj telefona, e-mail  adresu, podatke o obrazovanju,
podatke o vrsti i dužini radnog iskustva sa kratkim opisom poslova na kojima je
kandidat   radio   do   podnošenja   prijave   na   javni   konkurs,   podatke   o   stručnom
usavršavanju i podatke o posebnim oblastima znanja.
Uz  prijavu  sa   biografijom   kandidati   prilažu,  u   originalu   ili   overenoj fotokopiji, i to:
- diplomu o stečenom visokom obrazovanju;
- isprave kojima se dokazuje radno iskustvo u struci (potvrde ili drugi akti
iz kojih se dokazuje da kandidat ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci);
- uverenje o državljanstvu RS (ne starije od šest meseci u odnosu na dan
objavljivanja javnog konkursa);
- izvod   iz   matične   knjige   rođenih   (izdat   na   obrascu   shodno   Zakonu   o
matičnim knjigama);
-uverenje o poslovnoj sposobnosti (izdato od strane nadležnog centra za socijalni rad);
- uverenje  nadležnog organa  da se protiv kandidata ne vodi istraga i da
protiv   njega   nije   podignuta   optužnica   za   krivična   dela   za   koja   se   goni   po
službenoj   dužnosti,   kao   i   da   nije   osuđivan   za   krivična   dela   koja   ga   čine
nedostojnim   za   obavljanje  dužnosti  direktora Pozorišta  (ne starije  od šest
meseci u odnosu na dan objavljivanja javnog konkursa)
- uverenje nadležnog organa da mu nisu izrečene mere bezbednosti u skladu
sa zakonom kojim se uređuju krivična dela i to:
- obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi,
- obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi,
- obavezno lečenje narkomana,
- obavezno lečenje alkoholičara,
- zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti,
(ne starija od šest meseci u odnosu na dan objavljivanja javnog konkursa).
- Predlog programa rada i razvoja Pozorišta za period od četiri godine.
VI Rok za podnošenje prijave i adresa na koju se podnose prijave
Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je 15 dana od dana oglašavanja
javnog konkursa na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.
Prijave na javni konkurs, podnose se preporučenom pošiljkom putem pošte,
u zatvorenoj koverti, na adresu:
Ustanova kulture „Prvo prigradsko pozorište Lazarevac“, Lazarevac, Upravnom odboru
sa naznakom: Prijava na javni konkurs za imenovanje  direktora 
Ustanove kulture „Prvo prigradsko pozorište Lazarevac“, Lazarevac (ne otvarati)
Hilandarska  broj 2, poštanski fah br. 6, 11550 Lazarevac
VII  Neblagovremene,  nedopuštene,   nerazumljive   ili   nepotpune   prijave 
i prijave   uz   koje   nisu   priloženi   svi   potrebni   dokazi,   Upravni   odbor   odbacuje
zaključkom   protiv   koga   se   može   izjaviti   posebna   žalba   osnivaču   (Gradskoj
opštini Lazarevac, Karađorđeva br. 42) u roku od tri dana od dana dostavljanja
zaključka. Žalba ne zadržava izvršenje zaključka.
VIII  Upravni   odbor   Ustanove   obavlja   razgovor   sa   kandidatima   koji
ispunjavaju uslove iz konkursa. O datumu i mestu održavanja razgovora, kandidati
se blagovremeno obaveštavaju pisanim putem.
 IX Javni konkurs objaviti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje
,  u dnevnim   novinama   „Danas“   i   na   internet   stranici   Ustanove   kulture   „Prvo
prigradsko pozorište Lazarevac“ Lazarevac.
X Lice zaduženo za davanje obaveštenja o javnom konkursu
   Maja Sofronijević           Tel.064/5748648
    USTANOVA KULTURE „PRVO PRIGRADSKO POZORIŠTE LAZAREVAC“ LAZAREVAC
      UPRAVNI ODBOR
     Broj:05/2018 od 21.01.2018. godine
      PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA
   Pero Bjeković

↑ Objavljeno 28 Feb 2018

 
 

Strana 3 (2017.)


POČELA PRODAJA SEZONSKIH KARATA ZA SEZONU 2017/2018

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštaamo da je počela prodaja sezonskih karata za predstave u sezoni 2017/2018. Sezonska karta važi za sve predstave sa repertoara Puls teatra (dečija i večernja scena), kao i za gostujuće predstave.
O mesečnom repertoaru možete se informisati na:
www.pulsteatar.org.rs
www.facebook.com/pulsteatar
Cena sezonske karte za jednu osobu je 2.500 dinara
Cena sezonske karte za dve osobe je 4.000 dinara

Više informacija na telefon 011/8127-150; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PULS1 za sajt

↑ Objavljeno 18 Sep 2017

 

pozivnica close up krupni plan

↑ Objavljeno 04 Jun 2017